Projekat-Prednosti-majcinog-mleka

Projekat zdravstvene i ekološke prednosti majčinog mleka i dojenja

Majčino mleko je proizvod prirode i kao takav predstavlja kompletan obrok za bebu, spreman kad god su spremene majka i beba. Majčino mleko razvijalo se milionima godina da bi bilo tačno prilagođeno potrebama novorođenčeta. Ima veoma veliku imunološku moć i predstavlja najzdraviju i najsuperiorniju hranu na svetu.

Iako proizvođaći formula za bebe pokušavaju da kreiraju hranu što približniju majčinom mleku, formula nikada neće biti ista. Majčino mleko zadovoljava sve nutritivne i energetske potrebe u prvih šest meseci života bebe. Dojenje ne pruža samo hranu, nego i osećaj zaštićenosti, brige, ljubavi i kontinuiranu socijalnu stimulaciju, što osigurava zdrav psihički razvoj u daljem životu.

Ideja za ovaj projekat je došla od nas samih, pre svega roditelja ili majki kojima je bila potrebna podrška i stručna informacija u vezi sa dojenjem. Cilj nam je da budućim majkama pomognemo da se motivišu i ohrabre, nauče kako da stimulišu i olakšaju proces dojenja.

Planiramo da organizujemo besplatne programe i radionice, koje će voditi iskusni neonatolog. Na radionicama će buduće mame i doilje biti upoznate sa najvažnijim činjenicama o dojenju i nezi novorođenčeta, uz korisne i praktične savete. Svesni smo činjenice da postupak dojenja nije lak. To je proces koji uče i mama i beba, treba ga održavati ali je uvek najbolji izbor za zdrav rast i razvoj bebe.

Majke u Srbiji tradicionalno žele da doje svoje bebe, ali im je dugoročno potrebna podrška porodice, zdravstvenog sistema, zajednice i društva. Ova podrška za sada izostaje ili je minimalna i zato ovim projektom želimo da podignemo svest društva o značaju uloge majčinog mleka i dojenja.

Sa druge strane, proizvodnja formula za odojčad i malu decu povećava zagadjenje okoline i trebalo bi da bude pitanje koje izaziva zabrinutost. Veoma mali procenat beba je isključivo dojen i više od 3,8 miliona fabrički proizvedene formule se daje bebama širom sveta svake godine, dok dojenje koristi malo resursa i proizvodi minimalno ili nula otpada.

Majčino mleko je ekološki prihvatljivo, proizvedeno održivo, zdravo, hranljivo i besplatno. Podržavajući i promovišući dojenje i važnost majčinog mleka, ne samo da ćemo pomoći majkama i novorođenim bebama, nego ćemo se brinuti i o očuvanju životne sredine.

O nama

Udruženje „Zdrave staze budućnosti“ osnovano je sa ciljem unapređenja i podizanja svesti građana, a pre svega mladih ljudi o značaju održavanja zdrave ekološke sredine

Šta mi radimo

Zalažemo se za očuvanje prirode i njenih resursa

Podižemo ekološku svest

Organizujemo tribine i predavanja

Realizujemo ekološke projekte

© copyright 2022. Zdrave staze budućnosti